Auteurscollege
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

5 Ingrediënten om je boek te schrijven

Ingrediënten om je boek te schrijven

Onlangs sprak ik met een zakelijke relatie die zich een Chinese acrobaat voelde die allemaal bordjes draaiende moest houden. En dat als hij met het ene bordje bezig was, hij vanuit zijn ooghoek steeds die andere bordjes zag die ook moesten blijven draaien.

Mensen die een boek willen schrijven voelen zich vaak ook zo. Er spelen dingen in hun leven die allemaal belangrijk zijn. De aandacht gaat dan meestal naar kortetermijnzaken die direct aandacht nodig hebben. Hierdoor worden langetermijnzaken, bijvoorbeeld het schrijven van een boek, uitgesteld. Je voelt je op het moment supreme beter als je direct hebt kunnen reageren op de vraag van een klant zodat hij verder kan, dan dat je tijd stopt in iets waar je pas op de langere termijn het resultaat van merkt. Maar is dat zo? Voel je je inderdaad beter of knaagt het aan je dat je dat boek wilt schrijven maar er maar niet aan toekomt?

En als je dan eindelijk tijd hebt genomen om te gaan werken aan je boek, weet je vaak niet meer waar je was gebleven en begin je van voren af aan met lezen.

Kies één bordje, jajaja

Gisteren sprak ik hierover met een vriend, die personal coach is. Hij adviseert zijn klanten om van al die bordjes er één uit te kiezen en de rest te laten voor wat ze zijn. En als dat ene bordje rond is, dan pak je een volgend bordje om ermee aan de slag te gaan. Het komt dus neer op focussen. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan: focussen is gewoon moeilijk als er zoveel door je hoofd speelt.

5 Ingrediënten om je boek te schrijven

Om dat ene bordje in de lucht te kunnen houden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • weten wat je wilt bereiken
  • positief blijven over elk resultaat dat je behaalt
  • geduld hebben als het resultaat niet snel genoeg gaat
  • blijven oefenen zodat het je steeds makkelijker afgaat
  •  en vooral doorzetten als het resultaat niet helemaal is zoals je had gewenst.

Hoe goed je ook bent…

Vanmorgen sprak ik met Karen, een van mijn klanten. Zij zit in de bewerkingsfase van haar boek over de Moneymindset en gaat als een speer. Ze weet wat ze wil en ze doet wat ze zegt. Echt een superfijne relatie om mee te werken. In ons voortgangsgesprek vertelde ze onder andere het volgende:

Bianca, hoe goed je ook bent in wat je doet, je hebt een coach of mentor nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Je hebt iemand nodig die weet waar hij over praat en die haarfijn weet waar jij nu staat. Iemand die je helpt om te focussen op die ene stap die nu nodig is om vooruit te komen met wat je wilt bereiken. Iemand die het overzicht behoudt van alle dingen [denk aan de bordjes] die gedaan moeten worden en jou vertelt dat je het prima doet. Iemand die geduldig is en die jou kan stimuleren om door te zetten als je hele lijf weerstand biedt.

Een Chinese acrobaat als coach

Ik wil haar woorden heel graag delen. Als je wat wilt bereiken, ongeacht of dat het schrijven van je boek is, je business opzetten of gitaar spelen, zoek een coach of mentor die jou hierin kan helpen. Een Chinese acrobaat als coach die jou aan dat ene bordje laat werken en die ervoor zorgt dat jij de dingen naar behoren kunt afronden voor je een volgend bordje pakt.

Ik moet er diep van zuchten, want ik weet uit eigen ervaring dat het waar is: het feit dat iemand weet waar jij staat en je helpt om daar te komen waar je naartoe wilt, geeft je enorm veel rust om datgene wat je wilt doen goed te doen. Wie wil dat niet? Alle bordjes draaiende in de lucht dankzij de Chinese acrobaat.

Afbeelding: met dank aan Bruno via Pixabay

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek