We hebben het allemaal heel erg druk. Er wordt van ons verwacht dat we veel doen in korte tijd en dat we snel antwoorden op vragen. We staan hierdoor constant open voor nieuwe signalen: een mail, een whatsapp, een telefoontje, gedachten. Bewust en onbewust reageren we daar direct op, want dat hebben we onszelf aangeleerd in de periode van multitasken. Multitasken is uit en funest voor het schrijven van een boek!
Hoe krijg je focus op het schrijven van je boek?
Je bereikt meer en betere kwaliteit als je je gedurende een periode kunt focussen op één project. En dat is niet gemakkelijk als je gewend bent om te multitasken! Want schrijven aan je boek is werken aan een onbekend, gunstig effect op de langetermijn, terwijl al je poriën zich willen richten op de kortetermijnzaken die om jouw aandacht schreeuwen.
Hoe houd je volledige aandacht bij wat je doet?
Vergeet wat er moet gebeuren en denk niet na over wat er had kunnen zijn. Je zit NU achter je bureau en bent klaar om aan jouw boek te werken voor een halfuur, een uur of welke periode je dan ook geblokt hebt. Dit is jouw investering in jezelf.
Je afsluiten voor externe prikkels wil nog niet zeggen dat je ook in je hoofd gefocust bent. Om te schrijven heb je rust in het hoofd nodig en dat je je volledige aandacht richt op wat je nu doet. Moeilijk? Probeer dan een van de volgende technieken. Je kunt ze overal toepassen: op je werkplek, in de trein, op straat, tijdens de vergadering.
Ervaar de directe omgeving
Adem een keer diep in en kijk om je heen. Kijk en benoem (mag hardop, maar kan ook in jezelf) wat je ziet. Raak aan wat je ziet en wat je kunt aanraken, terwijl je tegelijkertijd kijkt naar het ding en het benoemt.
Bijvoorbeeld:
- Klok aan de muur, het is kwart voor 11, de rand van de klok is rood en er zit een secondewijzer op de klok
- Bureau, gemaakt van hout, het heeft drie lades
- Glas met water, er komt damp van het water
- Thermoskan voor water
- De iPhone, er zit een krasje op de zijkant
- Het beeldscherm, er ligt stof op
- Het raam, ik zie de buurvrouw uit de auto stappen. Ze heeft een beige broek aan en rode schoenen.
Wees je bewust van wat je ziet en benoem de details. In de loop van de tijd zal je ervaren dat je onbewust details opneemt van de omgeving waarin je je bevindt.
Verander de routine
Een andere (best heel leuke) techniek is om eens iets heel anders te doen dan je gewend bent in je dagelijkse routine. Bijvoorbeeld:
- Trek eens iets heel anders aan
- Eet iets geheel anders
- Luister naar heel andere muziek (zo verrassend!)
- Ga lunchen op een ander tijdstip
- Neem een ander vervoersmiddel om naar een afspraak te gaan
- Begin je dag eens 2 uur eerder
- Drink een dag alleen maar thee in plaats van koffie.
Afwijken van je routine maakt je bewust van het nu waarin je zit en van de dingen die je doet zonder erbij na te denken.
Als je deze technieken regelmatig oefent, gedurende de dag in allerlei situaties, ontstaat er rust in je hoofd. Hierdoor kun je je beter concentreren op wat nu doet. Het denken en leven in het nu wordt dan een automatisme. En de kracht om je bewust te worden van wat er nu om je heen gebeurt, zal je leren om je te focussen op de zaken die je gedaan wilt hebben. Namelijk het in zo kort mogelijke tijd je boek te schrijven naar de best mogelijke kwaliteit. En dat kan alleen als er rust in je hoofd zit.
Heb jij een andere manier om rust in je hoofd te krijgen, zodat je je kunt focussen op het schrijven van je boek, en wil je dat delen met anderen? Gebruik dan de mogelijkheid om een reactie hieronder te plaatsen. Tof van je!
Met dank voor de afbeelding: Ernesto Eslava via Pixabay