Wanneer denken je belemmert bij het schrijven van je boek

question-mark-460868_1280‘Denk toch eens na voor je wat doet’, ik hoor de woorden van mijn moeder nog in mijn hoofd galmen en ik weet ook dat ik dacht: nou en! Kinderen zijn geneigd om zich enthousiast op iets te storten wat hun aandacht heeft. Dat heeft zijn voordelen en kan meer dan prima uitpakken. Soms ook niet. En door die kleine niet-succesjes leer je, van kind naar volwassene, om steeds meer na te denken voor je iets onderneemt.

Wanneer denken je belemmert bij het schrijven van je boek

Eerst denken, dan doen. Er zit een kern van waarheid in, maar het heeft ook zijn keerzijde. Want over-denken kan je belemmeren bij het schrijven van je boek. Over-denken kan ervoor zorgen dat je meer problemen ziet dan die er zijn.

Bijvoorbeeld:
– wat als niemand mijn boek wil lezen, of
– ik weet echt niet hoe ik moet beginnen, of
– er zijn al zoveel boeken geschreven over dit onderwerp.

NOU EN?

Op het moment dat jij de gedachte kunt beantwoorden met ‘nou en!’ is het een over-gedachte, die je zo snel mogelijk los moet laten om door te kunnen gaan met wat je wilt bereiken. Waarom? Met over-gedachtes kun je echt helemaal niets. Er is namelijk geen praktische oplossing voor. Over-gedachtes zijn gebaseerd op ideeën die jijzelf creëert in je hoofd. Ze zullen je alleen maar belemmeren bij het schrijven van je boek.

Feiten bieden mogelijkheden

Gedachtes die je kunt beantwoorden met een feit zijn wel de moeite van het onderzoeken waard. Want de feiten geven jou de mogelijkheid om er wat aan te doen en te zoeken naar een praktische oplossing. En in veel gevallen is het antwoord een prettige verrassing die jou juist motiveert of inspireert om door te gaan.

Bijvoorbeeld:
– zit mijn doelgroep wel op mijn boek te wachten, of
– wat komt er allemaal kijken als je een boek schrijft, of
– het kost vast heel veel geld om een boek te laten drukken.

Bij de laatste gedachtes is het een kwestie van uitzoeken en de feiten op tafel leggen. Je belt met een paar klanten en vraagt hen wat zij ervan vinden dat je een boek schrijft. Even zoeken op internet of bellen met een expert levert je al snel het schrijfproces in beeld op en wat het kost om je boek te laten drukken. Het antwoord geeft je rust omdat je weet hoe het ervoor staat. Van daaruit heb je een keuze en kun je verder gaan.

Dus, op het moment dat bepaalde gedachtes je belemmeren om je boek te schrijven ga je bij jezelf na of er een antwoord kan worden gegeven met feiten. Deze feiten verkrijg je door te zoeken op internet of door iemand te bellen. Aan de hand van de feiten kun je op zoek naar een praktische oplossing. Gedachtes die je niet met een feit kunt beantwoorden, gooi je over je schouder naar achteren met: Nou en! en je gaat door met het schrijven aan je boek.

3 thoughts on “Wanneer denken je belemmert bij het schrijven van je boek

  1. Ik ben al een tijdje het internet aan het afstruinen naar goede blogsites zoals deze. Ziet er echt goed uit! Zo ben ik ook hier uitgekomen en jouw blog was stukken beter dan de andere blogs die ik tegenkwam, ik vind het erg leuk om er een paar te lezen en ik heb nu echt weer zin om te bloggen. Ik wil graag bloggen over tentenverhuur. Kan je mij wat tips geven om het blog beter te maken dan de meeste? Bedankt!

  2. Beste Ingmar,
    dankjewel voor je compliment. Kun je aangeven waarom mijn blog beter was dan de andere blogs? En hoe komt het dat je weer zin kreeg om te gaan bloggen?
    Als je deze vragen kunt beantwoorden, zul jij ook onderscheidend kunnen schrijven.

    Over onderscheidend schrijven heb ik overigens een nieuwe blog geschreven (zie https://auteurscollege.nl/?p=1714). Ik ga dan wat dieper op jouw vraag in. Dankjewel voor jouw inspiratie hierin! Met jouw vraag help je veel mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *