Auteurscollege

Zomerkolder: hoe 7 maanden vakantie per jaar je wat kunnen opleveren

‘Ik ga ervan uit dat je na de zomerperiode wilt starten?’, ‘Zullen we dan maar inplannen voor oktober? Dan is iedereen weer terug van vakantie.’ Of ‘Ik begin direct na de vakantie, eind september’.

Vol verbazing hoor ik dit steeds aan. Het is nota bene juni! Is heel Nederland voor drie maanden uit de roulatie en ben ik de enige die werkt tussen 15 juni en 15 september? Vast niet! En het rare is, het blijft niet bij de zomerperiode, want ook de maand december en minimaal de eerste twee weken van januari zijn veel mensen niet bereikbaar. Feestmaand, Nieuwjaarsborrels, je snapt het wel… En o ja, die hele tijd vanaf Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag en Hemelvaartsdag. Ik ben zo blij met Pinksteren. Want daarna zijn de meeste mensen weer regelmatig te bereiken. Tot aan de vakantie, natuurlijk.

Het lijkt erop dat we bijna zeven maanden door bijzondere dagen en vakanties slecht tot niet bereikbaar zijn. Natuurlijk overdrijf ik en is dat daadwerkelijk niet zo, want er zullen weinig bedrijven zijn die in vijf maanden hun beoogde omzet kunnen halen. Maar de vakantieperiode wordt wel vaak als excuus gebruikt om iets uit te stellen.

Ik begrijp het. Ik heb ook de zomer in mijn kop als ’s morgensvroeg de lucht strakblauw is en de zon de daken goud kleurt en je de warmte voelt komen. De cabrio’s hebben hun dak open, je hoort vrolijke zomerhits en je ziet wapperende rokjes en korte broeken op de fiets. Daar wordt een mens blij van.

Met een aangepast programma kun je en genieten van de zomer en werken. Het leven op kantoor hoeft dan niet stil te staan. Wat doen anderen zoal in de vakantieperiode:

 • boeken lezen die al zolang op de wensenlijst staat
 • oude aantekeningen doornemen en hieruit nieuwe inspiratie opdoen
 • nadenken over bestaande processen en hoe je die kunt optimaliseren
 • zomercursusje online doen
 • oude en bestaande contacten bellen
 • afspraken maken en daar de tijd voor nemen, in combinatie met stad-, strand- of privébezoek
 • website doornemen en aanpassen
 • kantoor opruimen, verven, nieuwe vloerbedekking
 • schrijven aan je boek
 • nieuwe producten of diensten ontwikkelen
 • enzovoort.

Als je ’s morgens een uur vroeger opstaat dan je normaal doet, dan kun je veel doen zonder dat je gezin je hoeft te missen bij gezinsactiviteiten. En als je je elke dag voorneemt om iets zakelijks aandacht te geven, kun je met een goed gevoel de deur van je kantoor op slot draaien om half 12.

En ga je naar een tijdelijke andere locatie en/of wanneer je aandacht aan kinderen wilt geven, dan zijn daar ook oplossingen voor.

Je wilt zeker met de training starten na de vakantie? Nee hoor, ik wil direct aan de slag, juist in de zomermaanden. Als ik moet wachten tot oktober dan wordt de kans dat ik mijn doelstelling haal voor dit jaar wel erg klein.

En, Annemieke, als jij als expert in je vakgebied gezien wilt worden, dan kun je daar ook in de zomermaanden zeker wat voor doen.

Wil jij de komende maanden gebruiken om je kennis te delen, zodat je daar op termijn profijt van hebt? Je kunt direct aan de slag met een handig stappenplan waardoor die 7 maanden jou voordeel brengen.

Afbeelding: met dank aan Myléne via Pixabay

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek