Waargebeurde verhalen spiegelen emotie

Mensen horen het liefste verhalen over andere mensen. Waargebeurde verhalen roepen namelijk emoties op. Van herkenning, van plezier, van leedvermaak, van medelijden of mededogen.

Boeken ontstaan uit ervaring

De meeste boeken zijn dan ook gebaseerd op ervaringen. Niet alleen de romans en de waargebeurde verhalen. Ook marketingboeken, de ‘hoe’-boeken en de visieboeken ontspruiten uit levenservaring. Soms lopen auteurs, die hun boek gebruiken als marketinginstrument voor hun bedrijf, hierin te hard van stapel en worden persoonlijke belevenissen tot in detail beschreven. Als ze erop worden gewezen welk impact de tekst kan hebben op partner, kinderen of dierbaren dan schrikken ze vaak en herschrijven dat deel tot een wat minder emotioneel verslag.

Zo was er een auteur die in zijn boek over coaching in een voorbeeld overging op het uitvoerig beschrijven hoe bezeten zijn ex had gereageerd naar hem toe. Nadat hij het manuscript opnieuw las, zag hij dat hij zich had laten meeslepen door zijn eigen emotie in het geheel.

Een andere auteur wilde haar boek onder pseudoniem schrijven. Het verhaal was te persoonlijk en ze wilde voorkomen dat haar kinderen werden lastiggevallen. In het nawoord bedankte ze haar kinderen bij naam en toenaam, en wilde ze haar website vermelden.

Waarheid belemmert


Aan de andere kant kunnen waargebeurde verhalen je ook belemmeren bij het schrijven. Een van auteurs geeft aan dat het schrijven stagneert omdat ze niet weet hoe ze de situaties kan beschrijven zonder betrokkenen niet herkenbaar in beeld te brengen. Ze is nu weer aan de slag.

Perfect zijn: lekker onbelangrijk

Het advies aan haar was: schrijf lekker van je af. Benoem alles zoals het bij jou opkomt met naam en toenaam. Wat je nu vanuit je hoofd in de computer schrijft, is slechts de eerste versie. Het hoeft niet perfect te zijn… en niemand krijgt het te lezen, tenzij jij dat wilt. Als je alle gebeurtenissen hebt beschreven, dan ga je weer over de tekst heen en verander je de dingen die je wilt veranderen. Andere namen, andere plaatsen of situaties. Dingen eruit halen die geen toegevoegde waarde hebben en dingen toevoegen om te verduidelijken of herkenbaarheid te bemoeilijken.

Sparren geeft inspiratie

Als je schrijft, ervaar je een belevenis vanuit jouw eigen visie. Het is dan best moeilijk om je in te leven hoe de andere partij de belevenis ervaart. Het is net als bij een keukenstoel. Je weet dat de stoel vier poten heeft. Maar als je vanuit een bepaalde stand naar de stoel kijkt, zie je er maar twee. Of drie. Het is dan fijn wanneer iemand anders je helpt herinneren dat er verschillende manieren zijn om naar een stoel of een belevenis te kijken.

Luisteren is basis

Vooral als die iemand anders op een andere manier denkt als jij. Basisvoorwaarde is dat je bereid bent om te luisteren en openstaat voor een andere visie. Dat sparren helpt enorm bij het schrijven van je boek.

Sparren met andere auteurs, ongeacht waarover zij (willen) schrijven, brengt energie en inspiratie in je eigen hoofd los.

Afbeelding: met dank aan Lucas Pezeta

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek