Auteurscollege
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Uitstelgedrag: waarom vandaag doen wat je morgen kunt doen?

Over ruim anderhalve maand zitten we weer gezellig bij elkaar met een oliebol en een glaasje prosecco (want champagne is ‘uit’) of crodino. En natuurlijk worden dan ook de goede voornemens en wensen voor het nieuwe jaar geuit. Als je net als ik bent, dan schiet op zo’n moment door je hoofd dat sommige goede voornemens ook dit jaar weer op het lijstje moeten worden gezet. Wensen die je niet hebt kunnen voltooien: stoppen met roken, afvallen, je ouders vaker bezoeken, je boek schrijven. Balen, en je neemt je voor om het dit jaar anders te doen. Toch?

Uitstellen is niet beginnen met schrijven

Waar komt dat uitstelgedrag vandaan en beter, wat kun je eraan doen?
Uitstellen betekent dat je niet begint met iets dat je wilt of moet gaan doen. Je verzaakt om de eerste en dus belangrijkste stap te nemen: actie nemen. Sterker nog, je zoekt (vaak onbewust) naar de meest ingewikkelde manier om te starten.
Deze blog bijvoorbeeld wilde ik gisterochtend schrijven. Ik heb eerst mijn bureau leeggemaakt. Alle papieren eraf gehaald zodat er ruimte ontstond om na te denken. Toen heb ik koffie gezet en heb de vuilnisbak geleegd. Daarna ben ik met het kopje koffie achter de pc gaan zitten. Ik bedacht me dat ik iemand nog een vraag wilde stellen en heb de mailbox geopend en de mail geschreven. Om een lang verhaal kort te houden, toen ik na de lunch mijn jas aandeed om boodschappen te gaan doen, dacht ik nog even aan de blog: O ja, die had ik vandaag willen schrijven.

Uitstellen is een heleboel dingen doen, behalve dat ene

Uitstellen is creatief bedenken hoe je dat ene punt wat je zelf wilt of moet doet voor elkaar kunt krijgen, zonder het NU te hoeven doen. En daar zijn wel honderden mogelijkheden voor. Die je steeds weer op je to-dolijst plaatst, waardoor je redenen genoeg hebt om dat wat je moet doen nog even uitstelt. Met andere woorden, je neemt niet de beslissing om het te gaan doen, maar je beslist om die beslissing tot daadwerkelijke actie nog even uit te stellen.

Als het om iets gaat wat belangrijk is, gaat het uitstelgedrag op een gegeven moment stress opleveren.

Als jij denkt dat ik deze blog over jou heb geschreven, bel me dan nu op om te horen hoe ik jou kan helpen om vandaag te beginnen met het schrijven van je boek. Zodat je op Oudejaarsavond kunt denken: over drie maanden is mijn boek er.

Afbeelding: heeyeon Sun via Pixabay

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek