Auteurscollege

Doorschrijven of stoppen met je boek

Hoe 5 regels je ergens brengen

Peter heeft een derde van zijn boek geschreven. Hij loopt nu tegen het volgende aan. Het is af en toe prachtig voorjaarsweer en er is veel afleiding. De kinderen hebben voorjaarsvakantie en vragen zijn aandacht. Het is mooi weer en de tuin lonkt. ‘Ik werk aan mijn boek’, vertelt hij, ‘maar het gaat minder snel dan ik had gehoopt. Daarnaast vind ik de kwaliteit van mijn tekst beneden peil, omdat ik afgeleid word door de activiteiten om mij heen. Wat moet ik doen? Doorschrijven of stoppen en op een later tijdstip het schrijven hervatten?’

Hoe herkenbaar is de situatie waarin Peter zit! Het advies aan hem is om wat er ook gebeurt: doorschrijven.

1. Blijf in de flow van het schrijven

Ten eerste zorgt hij er met doorschrijven voor dat hij in de flow van het schrijven blijft. Het is beter om elke dag of elk vrij moment slechts vijf regels te schrijven dan om helemaal niets te schrijven. Als hij het schrijfmoment uitstelt, wordt de drempel om weer achter de pc te kruipen om te schrijven steeds groter. En hoe langer Peter wacht, hoe langer het duurt om weer in de schrijfmood te komen waarin hij heeft gezeten.

2. Productie boven kwaliteit

Ten tweede gaat het er op dit moment om dat Peter de kennis in zijn hoofd omzet naar woorden op de computer. Produceren is belangrijker dan kwaliteit. Zolang de tekst in zijn hoofd zit, heeft niemand er wat aan en kan niemand hem helpen. En ook bij de productie is regelmaat van schrijven belangrijk, om zo veel mogelijk in dezelfde stijl te kunnen blijven.

3. Een kilometer bestaat uit veel kleine stappen

Ten derde geeft het een enorme kick als Peter ineens ziet hoe ver het manuscript is gevorderd. Een kilometer is opgebouwd uit kleine stappen en de eerstvolgende stap is de belangrijkste. Als Peter elke dag een enkel moment grijpt om een paar zinnen te schrijven, dan komt hij toch ergens. En grappig is dat hij de vruchten van zijn inspanning zal plukken op een moment dat hij dat het hardst nodig heeft.

4. Doorschrijven ondanks alles is goed voor eigenwaarde

Voor veel mensen is de ervaring dat ze zijn blijven schrijven ondanks een heftige periode een enorme boost voor hun eigenwaarde. Ze realiseren zich dat zij hebben doorgezet en dat ze zich hebben kunnen focussen op het werken aan het manuscript ondanks honderden mogelijke excuses.

5. Regelmaat houdt je overeind

Ten vijfde houdt regelmaat, op welk vlak dan ook, je overeind. Er zijn periodes in een mensenleven dat het lijkt alsof alles op zijn kop staat en niets meer volgens planning verloopt. Om niet te verzuipen in een overvloed van indrukken, heeft een mens regelmaat nodig. Als je in zo’n periode op vaste momenten (hoe kort dan ook) achter de pc zit en schrijft, dan worden die momenten een veilige haven waarin je de broodnodige structuur ervaart. De regelmaat van het schrijven zou de fundering voor een nieuwe levensstructuur kunnen worden die je langzaam uitbreidt naar alle facetten in je leven.

Natuurlijk kies je altijd voor wat jou het beste past en waar je je het prettigste bij voelt. En welke keuze je ook maakt, leef in het moment dat je kiest. Als je je schuldig voelt, terwijl je achter de pc zit, dan doe je jezelf geen plezier en zul je je minder kunnen focussen op het schrijven. Ga je met de kinderen naar het bos, wees er dan ook voor de kinderen en geniet van de dingen die je doet met hen.

Wat doe jij? Schrijf jij door en pas je een van bovenstaande suggesties toe of heb je een andere oplossing? Wat raad jij een andere auteur aan om te doen?

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek