Auteurscollege
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Raar, maar waar over communicatie

Communicatie is overal om ons heen. Alles is communicatie. En toch… als er iets is waar ik soms niets van begrijp dan is dat communicatie. Een conflict ontstaat meestal omdat er iets hapert in de communicatie tussen twee mensen. Iets wordt niet duidelijk genoeg verwoord, de ontvanger luistert vanuit zijn eigen beleving, en er wordt aangenomen dat er XYZ wordt bedoeld. We vergeten meestal om te checken of dat wat we zenden of ontvangen klopt en de aanname wordt waarheid.

Boek is ultieme communicatiemiddel

Een boek is het ultieme communicatiemiddel. Je kunt in alle rust nadenken over het gebruikte format en de woorden om je visie en je dienst te laten zien. Steeds meer professionals gebruiken het boek om zich te profileren bij potentiële klanten. Een multifunctioneel visitekaartje met grote impact. Maar… ook bij het schrijven van een boek is het belangrijk om de boodschap op de juiste manier bij je lezer te krijgen.

Je wilt dat de lezer begrijpt wat je wilt vertellen

Als je niet goed nadenkt wie je lezer is en op welke manier hij de informatie tot zich neemt, dan kun je met je boek de communicatieplank behoorlijk misslaan. En is er grote kans dat de lezer het boek weglegt voordat de laatste pagina in beeld is. Zonde. Want daar heb je, als auteur, niet al die inspanning voor geleverd. Je wilt dat je verhaal wordt gelezen. Je wilt dat de lezer begrijpt wat je wilt vertellen.

Het lijkt wel of de groep mensen die niet of moeilijk in staat zijn om ideeën, ervaring of gevoelens om te zetten naar woorden steeds groter wordt.

Leren om dingen op de juiste manier over te brengen

Het is raar, maar waar dat opleidingen hier nog steeds niet op inspringen. Eigenlijk zou er vanaf de basisschool het vak communicatie moeten worden gegeven. Zodat onze kinderen en kleinkinderen vanaf het prille stadium leren hoe ze dingen kunnen overbrengen op een manier die aankomt bij de ander. En dat ze leren dat het geen schande is om te vragen wanneer de aangereikte informatie voor hen niet duidelijk genoeg is.

Boeken laten je kennismaken met allerhande onderwerpen

In de kinderboekenweek 2015 was het thema ‘Raar maar waar!’, om jeugdige nieuwsgierigheid te stimuleren door kinderen kennis te laten maken met natuur, wetenschap en techniek. Ik vind het een supermooi thema dat zich uitstekend leent voor het stellen en beantwoorden van vragen. Hoe werkt dit radertje? Waarom kruipt die mier op deze manier en hoeveel jaar moet je leren om dit werk te kunnen doen?

Vragen blijven stellen

Ik hoop van harte dat de kinderen voor altijd vragen blijven stellen en dat we op die manier de onderlinge communicatie kunnen verbeteren. Of het nu voor het schrijven van je boek is, in het gesprek met je klant of met je privépartner. Het wordt er in ieder geval een stuk gezelliger op.

Afbeelding met dank aan: https://nl.freepik.com

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek