Schrijfproces verloopt langzamer dan verwacht

Paul schrijft aan zijn boek. Het wil niet vlotten. Hij weet waarover hij schrijft en toch verloopt het proces veel langzamer dan hij had verwacht en gehoopt.

Hij stuurt het manuscript toe zoals het er nu is. Het is duidelijk. Paul wil zo vreselijk graag een goede tekst neerzetten dat hij drukker is met het aanpassen van de tekst dan met het schrijven. En dat werkt bij hem niet. Elke zin die hij schrijft wordt wel tien keer herlezen en herschreven. Tot hij tevreden is met de zin. En dan gaat hij verder.

Het is beter om gewoon door te schrijven. En dan per hoofdstuk of onderdeel de tekst te herlezen en aan te passen. Je ziet dan het groter geheel. Op de manier van Paul worden eilandjes van zinnen gemaakt, die wel eens helemaal niet met elkaar in verband kunnen staan. Zoiets als een afdeling in een bedrijf waar mensen werken, die nooit iets gezamenlijks ondernemen. Die afdeling is veel minder krachtig dan de afdeling waar de mensen gezamenlijk lunchen of koffie drinken, of die elkaar ook na kantoortijd regelmatig ontmoeten.

Tip: Schrijf je helemaal leeg over het onderwerp dat je behandelt aan de hand van het schrijfplan. Je kunt daarna aan de gehele tekst werken tot je tevreden bent. En denk eraan: je kunt aan een tekst blijven sleutelen tot in eeuwigheid. Kies er op een bepaald moment ook voor om tevreden te zijn met wat er staat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *