Hoe meer meelezers je inschakelt, hoe meer feedback je krijgt. Dat lijkt handig, maar er zit ook een keerzijde aan het inzetten van meelezers. Je moet dan sterk in je schoenen staan en ervoor waken dat je zelfvertrouwen niet aan de haal gaat. En… het is en blijft jouw boek, dus je bent niet verplicht om elke wijziging die door een meelezer is aangegeven toe te passen.
Hoe ga je om met de feedback van je meelezers?
Je hebt je manuscript aan een aantal meelezers gegeven met het verzoek om deze te voorzien van op- en aanmerkingen. Doel is dat je manuscript een volwaardig en kwalitatief goed boek wordt.
Meelezers geven feedback op jouw manuscript
Het is fijn om meelezers in te schakelen, want zij lezen op een hele andere manier dan jij, als auteur, doet. Hun feedback kan jou helpen om je boek completer te maken. Wees hen dan ook dankbaar, ook al krijg je niet altijd het gewenste resultaat.
Keerzijde meelezers
Er zit ook een keerzijde aan meelezers. Hoe meer meelezers je inschakelt, hoe meer feedback je krijgt. Je moet dan sterk in je schoenen staan en ervoor waken dat je zelfvertrouwen niet met je aan de haal gaat.
Alle feedback tegelijk bekijken
Je gaat alle terugontvangen opmerkingen tegelijk behandelen. Dus niet een voor een. Waarom tegelijk? Stel dat twee of meer meelezers over hetzelfde onderdeel een opmerking hebben geplaatst. Je leest wat ze hebben geschreven en trekt daar jouw eigen conclusie uit. En die verwerk je in de tekst. Je gaat dus pagina voor pagina kijken wie er welke opmerkingen hebben geplaatst. In deze fase zul je merken dat dertig meelezers niet echt praktisch werken is.
Blijf in de stijl van jouw verhaal
Je gaat de ontvangen op- en aanmerkingen bekijken. Zaken die overduidelijk gewijzigd moeten worden, pas je aan. Let op dat het in de stijl blijft van jouw verhaal. Dus als de meelezer een lap tekst heeft toegevoegd, ga je dat niet klakkeloos overnemen. Haal de trefwoorden eruit en schrijf het in je eigen woorden.
Wees kritisch op de feedback
Wees kritisch op wat anderen vinden van jouw tekst! Je bent niet verplicht om elke wijziging door te voeren die door een meelezer is aangegeven. Er zullen misschien op- en aanmerkingen zijn waarvan je vindt dat ze er niet toe doen of dat ze niet passen in jouw boek.
Soms kun je te maken krijgen met een meelezer die jaloers is dat jij al zover bent met je boek. Die willens en wetens dingen veranderd wil zien. Wees daar leidend in. Jij hoeft de meelezer geen verantwoording af te leggen. Je bedankt hem vriendelijk voor zijn feedback en geeft aan dat jij gaat bekijken of je er wel of niet wat mee doet.
Rammelend resultaat is visitekaartje
Auteurs die niet kritisch zijn en klakkeloos teksten van meelezers in hun eigen tekst zetten, komen van een koude kermis thuis. In de meeste gevallen ontstaat er een rammelend resultaat. Een tekst die is opgelapt met verschillende stijlen tekst wordt onleesbaar en zeker geen visitekaartje.
Het is jouw taak om de kwaliteit van het boek te bewaken. Het is en blijft altijd jouw boek. Jouw naam staat op de cover en jij beslist hoe de inhoud eruitziet.
In de blog Meelezers – hoe zet je meelezers in vertel ik hoe je meelezers kunt inschakelen voor jouw manuscript.