Auteurscollege

Presenteren kun je leren

Ik heb voor het eerst een videobericht opgenomen. Het gaat over jezelf presenteren. Spreken in het openbaar staat op de nummer 1 van de lijst van dingen waar mensen bang voor zijn. De meeste mensen gaan liever dood dan dat ze op het podium durven te staan. Ik was ook zo.

Met elkaar maken we het spreken voor een publiek veel zwaarder dan het in feite is. Als je je aan een paar zaken houdt, kun je een heel eind komen.

Voorbereiding

Zoals bij de meeste dingen is bij een presentatie de voorbereiding van essentieel belang. Je verzamelt informatie: wie zit er in het publiek, wat willen de mensen horen en wat wil je met de presentatie bereiken.

Verhaal

Zorg voor een globale opbouw van het verhaal. Een goede, pakkende inleiding en een denderende afsluiting. Er tussenin zit het verhaal. Denk aan samenvattingen en conclusies. En oefen. Oefen opnieuw en opnieuw. Lees eerst het verhaal een paar keer goed door en vertel het dan in je eigen woorden. Niet woordelijk, maar zoals het bij je past. Dan ga je voor de spiegel staan en doe je de presentatie opnieuw. Let op je houding en de gezichtsuitdrukking. Maak oogcontact met jezelf en kijk naar de gebaren. Maak gebruik van je stem en de verschillende technieken die er zijn om de aandacht van de toehoorders vast te houden.

Als je het verhaal in een logische volgorde plaatst, kun je het beter onthouden.

Hulpmiddelen

De presentatie zet je met steekwoorden op, bijvoorbeeld, systeemkaarten. Oefen en check steeds hoe lang de presentatie duurt. Niets is zo vervelend als je 20 minuten hebt en jouw verhaal duurt wel 1,5 uur. Of net andersom… Als je je goed voorbereidt, voorkom je dit.

Je stem is een machtig middel. Je kunt hem hard of zacht gebruiken, het tempo versnellen of vertragen. Pauzes zijn belangrijk om de aandacht te vangen.

Als je gebruik wilt maken van een beamer of een flip-over, zorg er dan voor dat  je weet hoe alles werkt. Of misschien is er iemand die dat voor je wil regelen.

Ik had het veel eerder moeten doen

Drie jaar geleden heb ik de stap gemaakt om te leren presenteren. Ik heb er spijt van dat ik het niet eerder heb gedurfd en kan het iedereen aanraden. Iedereen die weleens voor een groep mensen staat, heeft baat bij een training presenteren. Ook al denk je dat je het niet kunt en nooit zult leren. En juist ook de mensen die geen plankenkoorts hebben, doen er goed aan om eens naar de laatste ontwikkelingen te luisteren.

Presenteren kun je leren, en een juiste presentatie kan zeer lonend zijn. Techniek is hierbij van ondergeschikt belang.

Afbeelding: met dank aan Mohamed Hassan via Pixabay

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek