‘Ik ben vrij’ twitterde ik van de week. Dit bericht heeft heel wat reacties opgeroepen. Van ‘Vrij?’, ‘Ga je met vakantie?’, ‘Ben je gescheiden?’ tot ‘Hoe doe je dat?’ en ‘Wat is vrij?’
Vrij om te zeggen wat je wilt
In een van de gesprekken die hierop volgde, hadden we het over vrij zijn en bevrijding. De bevrijding van een beknopte relatie, een baan die je met heel veel plezier hebt verlaten of dat je kunt zeggen wat je wilt.
Angst voor afwijzing
En dat laatste, zeggen wat je wilt vanuit je eigen ik, komt regelmatig naar voren in de voortgangsgesprekken. Auteurs zijn vaak bang dat ze worden afgewezen om wat ze hebben opgeschreven. Dus proberen ze een andere auteur na te doen. Dit leidt meestal tot mislukking. Want jij bent de ander niet.
Bevrijding is vanuit jezelf schrijven
Jij hebt de ander niet nodig om te verkondigen wat in jou zit. Jouw beleving is uniek. Ook al heb je met honderd mensen naar hetzelfde voorval gekeken, ieder zal het voorval op zijn eigen manier ervaren. En als jij die unieke ervaring in je eigen woorden zet, geeft dat bevrijding. Je bent namelijk van je drang af om iets te vertellen. En omdat wat er staat, vanuit jezelf is geschreven.
Jezelf mogen zijn
Jouw beleving is altijd goed, wat het ook is. Daar kan een ander het niet mee eens zijn, maar dat is zijn ding. Het is goed om jezelf te kunnen en mogen zijn. Dat je vrij bent om te schrijven wat je ervaart, voelt en denkt. En je er volledig achter kunt staan.
Voor mij is ‘vrij zijn’ het gevoel dat in mijn lichaam zit. Het moment waarop alles in balans is, geeft mij intens geluk. De innerlijke rust. Het gevoel van vrij zijn, kan overal voorkomen waar je ook bent en in welke situatie je je ook bevindt.
Herken je dit? En wat betekent voor jou ‘vrij zijn’?
Afbeelding: met dank aan Leandro De Carvalho via Pixabay