Iedereen kan een boek schrijven. Over een levenservaring, over zijn hobby, zijn product of dienst.
Schrijven vanuit je eigen ik
Sommige onderwerpen zijn hot en je vindt er planken vol informatie over in de boekwinkels. ‘Wie zit er dan nog op mijn boek te wachten?’ zegt de twijfelaar en hij krabt zich op zijn hoofd. Ik geef hem geen ongelijk. Als hij een kopie wil maken van de al bestaande boeken, dan moet hij zich inderdaad afvragen wie er nog op zijn boek wacht. Buiten het feit dat wanneer zijn boek wel heel duidelijke overeenkomsten vertoont met een bestaand boek hij problemen op een ander vlak kan krijgen. Maar als de twijfelaar vanuit zichzelf schrijft, zijn eigen ik, dan is daar een luisterend oor voor. Waarom? En hoe doe je dat?
Herkenning levert klik op
Ieder mens is uniek. Op de hele wereld schijnen er geen twee identiek te zijn. En ieder mens beleeft de wereld op een eigen manier, vanuit zijn eigen ik. Ook al zijn de omstandigheden gelijk.Als de ander een stukje uit die belevenis herkent, dan is er een klik, en is de interesse ontwaakt. En wanneer de interesse er is, dan zijn er meer mensen die geïnteresseerd zullen zijn en heb je dus wat te vertellen.
Mensen lezen graag over een ander
Om de herkenning of interesse bij de lezer te raken, is het belangrijk om vanuit jezelf te schrijven. Mensen lezen graag over een ander en hoe hij dingen ervaart.
Het gaat om jouw verhaal
Anniek had haar eerste hoofdstuk geschreven en was ontevreden. Het voelde niet goed en ze had de draai nog niet gevonden. Het verhaal pakte niet en er zat geen structuur in. Hoe kwam dat? Ze had de informatie uit verschillende bronnen samengevoegd met een beschouwende, onpersoonlijke, schrijfstijl. Ze had vier verschillende (bekende) mensen met naam genoemd, waardoor de aandacht voor haar eigen verhaal verslapte.
Schrijf vanuit je hart
‘Ik weet niet meer hoe ik moet schrijven’, zei ze. Ik gaf haar de tekst waarin ze aan mij uitlegde waarom ze het boek wilde schrijven. ‘Als je zo schrijft, heb je mij als lezer te pakken’, gaf ik aan. Het was vanuit haar hart geschreven en dat is waar het om gaat.
Passende schrijfstijl
Als je authentiek bent en schrijft op de manier die bij jou past, zal de klik met de lezer er zijn. Lezers voelen haarfijn aan wanneer je niet vanuit jezelf schrijft. Dat betekent overigens niet dat je het boek per se in de ik-vorm moet schrijven. Het gaat erom dat de manier waarop je de informatie wilt overbrengen bij jou past. Of je de ervaring vanuit je praktijk nu in beeldvorm, romanvorm of werkboek zet.
Voor ieder authentiek verhaal is een luisterend oor.
Afbeelding: met dank aan _badun op Pixabay.