Auteurscollege

Schrijftips ter voorbereiding op het schrijven

Hoe moet ik beginnen met schrijven? Waar let ik op bij het schrijven? Er zijn heel veel boeken geschreven over het schrijven van teksten. Als je deze schrijftips doorneemt voordat je begint met schrijven, dan leg je een goede basis voor je eigen schrijfplezier en het leesplezier van je lezer.

Authentiek schrijven
Schrijf zoals je praat en zoals wanneer je iets uitlegt aan iemand uit je doelgroep. Gebruik woorden die hij begrijpt. Een onbegrijpelijke tekst verliest zijn kracht en zijn lezer. Als je beslist om je energie te stoppen in het schrijven van een tekst, dan kun je er beter voor zorgen dat de tekst lekker leest.

U of jij
Wees consequent in het gebruik van u of jij in de hele tekst. Hoe spreek jij je doelgroep aan en/of hoe wil je doelgroep aangesproken worden? Het onpersoonlijke ‘men’ kun je beter helemaal niet gebruiken. Je wilt toch dat de lezer zich herkent in jouw verhaal?

Lange zinnen afwisselen met korte zinnen
In 2012 bestond de mooiste literaire zin van het jaar uit 99 woorden. Ik raad je aan om dat niet toe te passen in je boek. Een goed leesbare zin bestaat uit gemiddeld tien woorden. Dat betekent niet dat je ALTIJD zinnen moet schrijven van ongeveer tien woorden, want dat is een saaie tekst. Korte zinnen zijn rustpauzes tussen langere zinnen.
Je kunt een lange zin in twee korte zinnen splitsen of je laat overbodige woorden weg.

Actief taalgebruik
Het leest lekker wanneer je direct zegt waar het op staat: ‘Ik geef presentaties over …’ en niet ‘Ik zou presentaties kunnen geven over …’. Vermijd wollig en omtrekkend taalgebruik. Het wekt de indruk dat je niet zeker bent van wat je schrijft.

Vermijd stopwoorden
Schrijf zoals je praat, maar laat de stopwoorden weg. Let bijvoorbeeld op hoe vaak en waar je de woorden ‘ook’ en ‘erg’ gebruikt.

Opsommingen toepassen
Het is soms praktischer om een opsomming te gebruiken in plaats van zinnen. Bijvoorbeeld wanneer je een aantal punten bespreekt. Een opsomming geeft optisch rust (lees: witruimte) in de tekst.

Leestekens gebruiken
Je wilt een boodschap overbrengen met het geschreven woord. Het is belangrijk dat je de leestekens gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik afsluitende punten in plaats van uitroeptekens.
  • Gebruik je een uitroepteken, dan is één uitroepteken voldoende (en niet drie!!!).
  • Vermijd het gebruik van woorden in hoofdletters. Het komt niet alleen agressief over, het stagneert de leessnelheid en leest dus niet lekker.

Opmaak
Kies voor een eenvoudige en rustige letter (bijvoorbeeld de standaardletter), regelafstand 1 en zet de automatische opmaakmogelijkheden van Word niet aan. Als je de tekst laat redigeren door een redacteur en laat opmaken door een vormgever, dan zijn de uitgebreide opmaakmogelijkheden van Word een belemmering voor hun werk. Je kunt wel gebruikmaken van vetgedrukte en schuine letters, en verschillende lettergroottes.

Ken je iemand die deze tips leuk vindt? Stuur ze dan gerust door, graag met vermelding van www.auteurscollege.nl.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire berichten

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Auteurscollege schrijf een succesvol boek