Auteurscollege

Geen tijd om je boek te schrijven

Ze staan vooraan om alle informatie te verzamelen voor het schrijven van hun boek. Ze gaan naar informatiebijeenkomsten, volgen webinars, schrijven zich in voor wekelijkse tips, krijgen kriebels bij boeklanceringen en in 1 op 1 gesprekken vertellen ze dat ze ‘op dit moment geen tijd hebben om een boek te schrijven, maar het komt zeker’ of ‘over een paar maanden heb ik meer ruimte in de agenda’.

Grote kans dat deze mensen hun boek nooit schrijven. Want extra ruimte om je boek te schrijven komt niet.

Geen tijd om een boek te schrijven – Wanneer dan wel

Bij elke nieuwe agenda verwacht ik bonustijd te vinden, maar mijn agenda is voor de komende drie weken meestal vol, ondanks al die lege plekken wanneer de agenda in gebruik wordt genomen.

Ons leven is gevuld met allerlei zaken die belangrijk zijn of die moeten. Je voelt je verantwoordelijk om aanwezig te zijn vanaf het moment dat je je ogen opent tot je jezelf de rust gunt om ze weer te sluiten. Daar tussendoor heb je ook nog een sociaal leven en zijn er dierbaren die een beroep op je doen of waar je aandacht aan wilt geven. En dat boek? Ja, de meeste mensen zien er het nut wel van in, maar … het komt nu even niet uit. Straks, morgen, in de vakantie heb ik ‘meer tijd’.

Geloof mij, die extra tijd komt er nooit. Wij hebben allemaal 24 uur per dag gekregen en niemand van ons krijgt bonusuren. Dus veronderstellen dat jij je boek kunt schrijven in extra tijd is een wens die nooit vervuld zal worden.

Achterliggende gedachten

Het hebben van geen tijd om je boek te schrijven, is heel vaak het probleem niet. Er zit een oorzaak onder die maakt dat je dit zegt. Wat zou die oorzaak kunnen zijn:

– je wilt te veel dingen doen en vindt het moeilijk om een keuze te maken.

– je bent vergeten waarom je het boek wilde schrijven en hebt dus andere prioriteiten.

– je begint onzeker te worden en denkt dat niemand op je boek zit te wachten.

– je bent bang om je boek te starten, want wat vinden anderen ervan.

– en als laatste, maar zeker niet de minste, jij vindt een afspraak met jezelf niet belangrijk genoeg.

Oplossing die tijd creëert voor het schrijven van je boek

Herken jij een van de genoemde oorzaken? En wat zou voor jou een oplossing kunnen zijn? Wil je het wel oplossen?

Als jij geen actie onderneemt, komt ‘straks’ misschien nooit en kun je je informatie, visie of ervaring niet meer delen. In drukke tijden zijn er een paar oplossingen waar ik zelf veel baat bij heb om de door mij gewenste werkzaamheden, waaronder schrijven, voor elkaar te krijgen. Ik deel ze, ter inspiratie om op een andere manier met je tijd om te gaan.

15 minuten

15 minuten eerder opstaan, betekent voor mij een wereld van verschil. Die 15 minuten is goed genoeg om het dagelijks vol te houden, en ik kan in die korte tijd heel veel dingen doen, omdat het ochtendritueel net even anders, maar daardoor effectiever, wordt georganiseerd. Het lukt mij om de e-mailbox gedurende 15 minuten niet te checken, zodat ik de tekst kan afronden die ik afgerond wilde hebben. En kinderen snappen heel goed dat ze je in die 15 minuten even niet kunnen storen.

15 minuten schuiven. Je hoeft geen 15 minuten eerder op te staan of vrij te maken, maar je kunt 15 minuten met je tijd schuiven. Zo zou je het checken van e-mail of sociale media kunnen reduceren met 15 minuten, en in plaats daarvan aan je boek schrijven.

25 minuten

Pomodorotechniek is handig wanneer je met snelle stappen door een groter project wilt gaan. Je werkt 25 minuten geconcentreerd aan je boek en eindigt met 5 minuten iets heel anders doen (theezetten, even naar buiten voor frisse lucht of een straaltje zon). Als je elke dag de eerste 25 minuten werkt aan een langdurig project, zoals je boek, dan ben je sneller bij het eindmoment dan jezelf verwacht.

Geen tijd om je boek te schrijven? Verliezers hebben een excuus, auteurs hebben een plan. Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jouw beste boek ooit te schrijven, en hoe je jouw boek kunt schrijven binnen tien weken? Plan dan nu een afspraak in.

Foto: Mozlase by Pixabay

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek