Auteurscollege

De perfecte boeklancering

De boeklancering van Annemarie Timmermans voor haar boek Geef veiligheid wortels en de reacties van de deelnemers spraken voor zich: fantastisch, professioneel, persoonlijk, mooie locatie, een warm bad…

Ere wie ere toekomt, het was gewoon supergoed geregeld met een aansprekende locatie en waardevolle sprekers. Iedereen was enthousiast. Wat maakt het dat deze lancering zo goed gewaardeerd werd? Ik heb de checklijst van momenten die voorkomen bij een boeklancering eens doorgenomen. Wat had Annemarie gedaan?

Datum van de boeklancering

Annemarie heeft overlegd of haar datum van voorkeur reëel was om haar boeklancering te houden. Haar boek werd in het buitenland gedrukt en we moesten natuurlijk rekening houden met de drukproces en de aflevertijd. Toen duidelijk werd dat de voorkeursdatum geen probleem zou moeten zijn, heeft ze persoonlijk de mensen benaderd die ze absoluut bij de lancering wilde hebben. Als een van hen niet zou kunnen, zou de datum verzet worden.

Programma van de boeklancering

Toen rond was dat haar VIP’s aanwezig zouden zijn, heeft ze het programma in grote lijnen opgezet. Annemarie houdt niet van regels, doet de dingen graag op haar eigen manier en heeft dat ook hier gedaan. Ze koos ervoor om het ‘feestje’ een beetje vanaf de zijlijn te volgen en heeft een dagvoorzitter gevraagd om de lancering aan elkaar te praten. Kiki deed dat op een sprankelende manier, met humor en aandacht voor de sprekers.

Annemarie nodigde drie sprekers uit waarmee zij, vanuit haar professie te maken heeft:

  1. de klant. Een mkb-ondernemer die dagelijks te maken heeft met arboregels en veiligheid in zijn bedrijf. Hij vertelde hoe Annemarie zijn ogen had geopend, door op een krachtige en empathische manier als veiligheidskundige door zijn bedrijf te lopen. De betreffende ondernemer gaf aan dat hij op pijnlijke wijze heeft ervaren hoe een ongeluk in een klein hoekje zit, toen hij bij het schoonmaken van de dakgoot aan zijn huis van de trap gleed.
  2. de verzekeraar. Verzekeraars worden direct betrokken bij bedrijfsongevallen, wel of niet met persoonlijk letsel. Deze spreker, directeur van de organisatie, beziet veiligheid van een heel andere kant en sprak zijn waardering uit voor de visie en benadering van Annemarie. Hij realiseerde zich dat je met haar benadering meer kan bereiken dan met regels alleen. Ook benadrukte hij dat veiligheid niet alleen geldt voor productiebedrijven, maar ook in kantoren. Hij was zelf tijdens het appen misgestapt op de trap. Tja, het kan verkeren.
  3. de vakgenoot. Annemarie had een gewaardeerde vakgenoot uitgenodigd om zijn ervaring op het vakgebied veiligheid toe te lichten. De man schrijft op het moment aan zijn proefschrift en heeft in het kader van het boek cijfers uit zijn grootschalige onderzoek gedeeld. Dat hij dit deed, hebben de toehoorders ervaren als een groot compliment aan Annemarie. Hij vertrouwt haar. Uit zijn onderzoek blijkt dat het boek van Annemarie aan een enorme behoefte voldoet.

De drie sprekers kregen 5 minuten tijd om over het onderwerp te vertellen vanuit hun eigen expertise en autoriteit. Het was prachtig om te zien dat deze sprekers, die overduidelijk uitgebreide ervaring hebben in het spreken voor publiek, nu een papiertje in de hand hadden. Ze wilden er zeker van zijn dat ze dat zouden zeggen wat ze wilden zeggen.

Daarnaast kreeg de gastvrouw spreektijd om te vertellen waarom deze locatie zo bijzonder was en ik, als uitgever. Ik heb verteld hoe het is om met Annemarie samen te werken. Voor aanwezigen die Annemarie kennen herkenbaar, voor mensen die haar niet kennen een positief kijkje in haar persoonlijkheid.

Elke spreker kreeg niet meer dan vijf minuten en de dagvoorzitter hield dat uitstekend bij. Vijf minuten lijken heel weinig, maar het levert je het meest interessante materiaal op dat je je kunt bedenken. De sprekers worden immers gedwongen om kort en krachtig, helemaal in de lijn van Annemarie, hun verhaal te doen.

Het eerste boek

Annemarie deelde het eerste boek uit aan haar vader, die een belangrijke rol heeft gespeeld in haar traject naar dit werk. Het was fantastisch om te zien en te ervaren hoe trots en geroerd deze man op zijn dochter was.

Locatie

Annemarie had de locatie met zorg uitgezocht. Een prachtig verbouwde boerderij waar op-maat-gemaakte opleidingen gevolgd kunnen worden. Leerlingen aan de opleiding verzorgden de hapjes en drankjes.

Ondersteuning

Mensen uit haar directe omgeving hielpen bij het uitdelen en de verkoop van haar boek. Een ervaren filmer filmde voor Aparticipate TV, en er werden foto’s gemaakt. Zowel de foto’s als de filmbeelden zouden ingezet worden voor de zakelijke mediatheek van Annemarie. Hier kon ze weer prachtig uit putten

Extra’s

Annemarie had de boeken, die van tevoren waren besteld en meegenomen zouden worden, prachtig ingepakt.

Van elk verkocht boek, doneert Annemarie € 1,- aan Slachtofferhulp Nederland, die veel leed voorkomt wanneer ze direct na een ongeval wordt ingeschakeld.

CONCLUSIE: De boeklancering was een succes omdat Annemarie het haar eigen persoonlijke boeklancering had gemaakt. De boeklancering was helemaal in de stijl en kwaliteit waar Annemarie voor staat. Professioneel, persoonlijk, warm, kort en krachtig. En dat maakte deze boeklancering super krachtig. De perfecte boeklancering is voor iedereen anders.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek