De perfecte boeklancering

De boeklancering van Annemarie Timmermans voor haar boek Geef veiligheid wortels en de reacties van de deelnemers spraken voor zich: fantastisch, professioneel, persoonlijk, mooie locatie, een warm bad…

Ere wie ere toekomt, het was gewoon supergoed geregeld met een aansprekende locatie en waardevolle sprekers. Iedereen was enthousiast. Wat maakt het dat deze lancering zo enorm goed gewaardeerd werd? Ik heb de checklijst van momenten die voorkomen bij een boeklancering eens doorgenomen. Wat had Annemarie gedaan?

Datum van de boeklancering
Annemarie heeft overlegd of haar datum van voorkeur reëel was. Haar boek werd in het buitenland gedrukt en we moesten natuurlijk rekening houden met de drukproces en de aflevertijd. Toen duidelijk werd dat de voorkeursdatum gehaald werd, heeft ze persoonlijk de mensen benaderd die ze absoluut bij de lancering wilde hebben. Als een van hen niet zou kunnen, zou de datum verzet worden.

Programma van de boeklancering
Toen dat rond was, heeft ze het programma in grote lijnen opgezet. Annemarie houdt niet van regels, doet de dingen graag op haar eigen manier, en heeft dat ook hier gedaan. Ze koos ervoor om het ‘feestje’ een beetje vanaf de zijlijn te volgen, en heeft een dagvoorzitter gevraagd om de lancering aan elkaar te praten. Kiki deed dat op een heel leuke manier, met humor en aandacht voor de sprekers.

Zij heeft drie sprekers uitgenodigd waarmee zij, vanuit haar professie te maken heeft:

 1. de klant. Een mkb-ondernemer die dagelijks te maken heeft met arboregels en veiligheid in zijn bedrijf. Hij vertelde hoe Annemarie de ogen opent, door op een krachtige en empathische manier als veiligheidskundige door zijn bedrijf te lopen. De betreffende ondernemer gaf aan dat hij op pijnlijke wijze heeft ervaren hoe een ongeluk in een klein hoekje zit, toen hij bij het schoonmaken van de dakgoot aan zijn huis, van de trap gleed en er relatief goed vanaf is gekomen.
 2. de verzekeraar. Verzekeraars worden direct betrokken bij bedrijfsongevallen, wel of niet met persoonlijk letsel. Deze spreker, directeur van de organisatie, beziet veiligheid van een heel andere kant en sprak zijn waardering uit voor de visie en benadering van Annemarie. Hij realiseerde zich dat je met haar benadering meer kan bereiken dan met regels alleen. Ook benadrukte hij dat veiligheid niet alleen geldt voor productiebedrijven, maar ook in kantoren. Hij was zelf tijdens het appen misgestapt op de trap. Tja, het kan verkeren.
 3. de vakgenoot. Annemarie had een gewaardeerde vakgenoot uitgenodigd om zijn ervaring op het vakgebied veiligheid toe te lichten. De man schrijft op het moment aan zijn proefschrift en heeft in het kader van het boek cijfers uit zijn grootschalige onderzoek gedeeld. Dat hij dit deed, hebben de toehoorders ervaren als een groot compliment aan Annemarie. Hij vertrouwt haar. Uit zijn onderzoek blijkt dat het boek van Annemarie aan een enorme behoefte kan voldoen.

Deze drie sprekers spraken met energie en passie vanuit hun eigen expertise en autoriteit. Het was prachtig om te zien dat deze sprekers, die overduidelijk uitgebreide ervaring hebben in het spreken voor publiek, nu een papiertje in de hand hadden. Ze wilden er zeker van zijn dat ze dat zouden zeggen wat ze wilden zeggen.

Daarnaast kreeg de gastvrouw spreektijd om te vertellen waarom deze locatie zo bijzonder was en ik. Ik heb verteld hoe het is om met Annemarie samen te werken. Voor aanwezigen die Annemarie kennen herkenbaar, voor mensen die haar niet kennen een positief kijkje in haar persoonlijkheid.

Elke spreker kreeg niet meer dan vijf minuten en de dagvoorzitter hield dat uitstekend bij. Vijf minuten lijken heel weinig, maar het levert je het meest interessante materiaal op dat je je kunt bedenken. De sprekers worden immers gedwongen om kort en krachtig, helemaal in de lijn van Annemarie, hun verhaal te doen.

Het eerste boek
Annemarie deelde het eerste boek uit aan haar vader, die een belangrijke rol heeft gespeeld in haar traject naar dit werk. Het was fantastisch om te zien en te ervaren hoe trots en geroerd deze man was.

Locatie
Annemarie had de locatie met zorg uitgezocht. Een prachtig verbouwde boerderij waar op-maat-gemaakte opleidingen gevolgd kunnen worden. Leerlingen aan de opleiding verzorgden de hapjes en drankjes.

Ondersteuning
Mensen uit haar directe omgeving hielpen bij het uitdelen en de verkoop van haar boek. Een ervaren filmer filmde voor Aparticipate TV, en er werden foto’s gemaakt, die de start zijn voor een persoonlijke mediatheek.

Extra’s
Annemarie had de boeken, die van tevoren waren besteld en meegenomen zouden worden, prachtig ingepakt.

Van elk verkocht boek, doneert Annemarie € 1,- aan Slachtofferhulp Nederland, die veel leed voorkomt wanneer ze direct na een ongeval wordt ingeschakeld.

CONCLUSIE: De boeklancering was een succes omdat Annemarie het haar eigen persoonlijke boeklancering had gemaakt. De boeklancering was helemaal in de stijl en kwaliteit waar Annemarie voor staat. Professioneel, persoonlijk, warm, kort en krachtig. En dat maakte deze boeklancering super krachtig. Het spijt mij als je dacht dat je hier de beschrijving van de perfecte boeklancering zou aantreffen. In feite is dat wel zo, alleen is die perfecte boeklancering voor iedereen anders.

4 thoughts on “De perfecte boeklancering

 1. Pracht blog en mooie samenvatting van deze bijzondere boekpresentatie. Ken Annemarie al vele jaren en was onder de indruk van hoe ze haar eigen levenservaring en veiligheid bij elkaar bracht. Ga vandaag monteren en gebruik deze blog als handvat. Vind je vast niet erg.
  Succes met jullie bijzondere manier van werken ook als uitgever.

 2. Bianca, als geen ander kan jij deze gebeurtenis, deze beleving neerzetten. Ik word gelijk meegesleurd in het verhaal alsof ik er zelf bij ben.
  Annemarie, een perfecte persoonlijke start.
  Mariette van Hees

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *