Auteurscollege

Creatief schrijven op de snelweg

Robert wilde wel. Hij had 5 van de 11 hoofdstukken geschreven en de tijd drong. Dat realiseerde hij zich en, eigenlijk, belemmerde hem dat nu. Terwijl hij het al zo druk had met zijn baan en gezin. Ik bood aan om hem te helpen om in een halfuur de structuur van zijn les neer te zetten. De originele versie duurt meestal een dag, soms zelfs twee. Die verkorte structuur leek Robert wel wat.

Schrijven is een creatief proces

Hij schoot direct in de weerstand bij de eerste opdracht. Dit werkte niet. Schrijven was een creatief proces en zo wilde hij dat ook houden. Met mijn vragen probeerde ik hem te laten inzien dat zijn manier van werken goed was, maar dat er wellicht even een andere methode moest worden toegepast om hem zijn beperkte tijd volledig te kunnen laten benutten. Hij pikte het niet op.

Huwelijk van gestructureerd werken en creatief schrijven

Schrijven is een creatief proces. Ja. Absoluut. Staat dat haaks tegenover gestructureerd werken?
Nee, natuurlijk niet! Gestructureerd werken en creativiteit kunnen heel best samen gaan. Sterker nog, wie de structuur van zijn tekst helder in beeld heeft, heeft meer ruimte over voor creativiteit. Je beweegt je binnen de grenzen die je zelf hebt gezet zonder het doel uit het oog te verliezen.

Structuur is leidraad

Je kunt het proces van het schrijven van een boek zien als de route van A naar B. Je hebt je voorgenomen om de snelweg te gebruiken. De weg is recht en je kunt probleemloos heel wat kilometers vooruit zien. Als weggebruiker weet je dat jij rechts van de witte streep hoort te rijden. Je wilt naar B en je begint met schrijven, euh… rijden. Er zullen momenten zijn dat je niet op het rechterdeel van de weg rijdt: omdat je een ander inhaalt of je de afslag neemt om te tanken. Het kan zelfs zo zijn dat de weg is afgesloten en je een alternatieve route moet nemen. Wat er ook gebeurt, je hebt steeds voor ogen dat je naar B wilt.

Structuur – rust – creativiteit

De oorspronkelijke route staat er en is leidraad. Hoe je de route invult, ligt aan jouw creativiteit. Met een gestructureerde aanpak heb je zelfs meer mogelijkheid tot creativiteit. Omdat je altijd weet waar je bent en waar je naartoe wilt. En die wetenschap geeft rust in je hoofd, waardoor er weer ruimte is om op een ontspannen manier te schrijven.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek