Een boeklancering is het moment waarop je de wereld het resultaat kan tonen na een periode van hard werken. En het is een nieuwe bladzijde in jouw leven: als auteur. Met een nieuw boek op de markt, trek je niet alleen de aandacht van bestaande relaties en potentiële klanten, maar ook van vakgenoten en pers & (vak)media. Een uitgelezen moment om je boek en jezelf zichtbaar te maken. Een moment dat jou van professional autoriteit in je vakgebied kan maken.
Met de regelgeving tijdens de coronaperiode zijn fysieke boeklanceringen uitgesteld en afgesteld. Zo’n verwarrende tijd vraagt om creativiteit. Ik ben gaan kijken hoe mensen hun boekevenement op Teams, Zoom of Facebook live aantrekkelijk hebben gemaakt. Deze tips inspireren je wellicht om jouw boeklancering toch te houden wanneer fysieke lancering niet mogelijk is.
Verbreed je doelgroep
Met een online evenement kun je een veel groter publiek bereiken. Connecties uit het buitenland kunnen je uitzending nu gemakkelijk bijwonen. Ook mensen die niet kunnen reizen, kunnen erbij zijn. Kijk naar de doelgroep van je boek en naar andere doelgroepen, want er zullen veel meer mensen zijn die interesse hebben in jouw boek of onderwerp dan je in eerste instantie denkt. Bijvoorbeeld de eerstelijnscontacten van jouw netwerk.
Webinar, workshop of cursus
Maak je boeklancering aantrekkelijk en betrek de deelnemers bij de presentatie. Wees creatief over de mogelijkheden. Gaat je boek, bijvoorbeeld, over marketing of ademhalingstechnieken? Organiseer dan een praktische sessie, waarbij iedereen vanaf zijn eigen plek eenvoudig kan meedoen. Wanneer je het programma van tevoren bekendmaakt, wat ervoor nodig is om deel te nemen en welk resultaat ze kunnen verwachten, zullen mensen minder snel afhaken. Ook kun je andere experts, die complementair zijn aan jouw onderwerp, uitnodigen om te praten.
Boektrailer
Maak een trailer voor je boek. Deze video zal je steeds helpen bij de marketing. Een kort filmpje kun je snel verspreiden en je kunt makkelijk vertellen waar je boek over gaat. Mensen houden van visuele promotie en een trailer helpt je bij het opvallen. De trailer maak je van tevoren, dus geen stress op het moment van presenteren. De première van de boektrailer is je alternatieve boeklancering.
Vragen en antwoorden
Maak tijd en ruimte voor een sessie met vragen. In een zaal ben je al snel klemgevraagd. Iedereen wil graag een babbeltje met je maken en dat kan stressvol zijn. Online kan iedereen in de chat vragen stellen en jij kunt de vragen een voor een bekijken en beantwoorden. Indien nodig kun je er na de sessie op terugkomen bij de betreffende vraagsteller.
Opnamestudio
Creëer een opnamestudio. Die hoeft niet groot te zijn. Zet je laptop of camera op het uiteinde van de tafel, op de boekenplank van een kast of op een stapel boeken en word je eigen presentator van jouw talkshow. Houd je telefoon in de hand zodat je vragen in de chat kunt te lezen en je hebt je eigen productie. Ook kan je, zelfs van een afstand, iemand laten ‘aanschuiven’ om als ervaringsdeskundige over jouw schrijfproces te vertellen. Bijvoorbeeld je partner.
Maak het makkelijk
Hoewel bij grote online sessies het niet altijd makkelijk is om te zien of iedereen bij de ‘les’ is, moet je dat niet willen forceren. Zelfs als iemand aan het multitasken is tijdens jouw presentatie, zal hij met een half oor meeluisteren. Het is jouw taak, ook wanneer je op het podium voor een volle zaal staat, om de aandacht van de deelnemers te vangen en vast te houden.
Zie de humor
Het hoeft niet altijd serieus te zijn. Een boeklancering kan serieus bedoeld zijn, maar online kan er altijd wat misgaan. Je scherm kan vastlopen of er is een storing. De telefoon gaat over of de kat loopt voor je langs. Wat er ook gebeurt, het is niet het einde van de wereld. Wanneer je erom kunt lachen, doe dat dan ook. Maak er een grapje over of geef toe dat je het even niet onder controle had. En ga dan weer door met wat je wilde doen. Iedereen zal de situatie herkennen en je zeker vergeven.
Borrelpakket
Er zijn aanbieders die leuke borrel-, thee- of koffiepakketten versturen. Stuur al je genodigden een borrelpakket, zodat jullie met elkaar kunnen toasten op het nieuwe boek. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: een zakje nootjes, wat chocolade, een klein flesje pure appelsap of verschillende smaken thee.
Verloot je boek
Als je een online boeklancering organiseert, kun je onder de deelnemers een paar boeken verloten. Je doet een oproep voor een creatieve slogan of je stelt een vraag die de deelnemers kunnen beantwoorden. Of vertel dat elke deelnemer aan deze sessie bij de bestelling van het boek een tweede boek ontvangt om weg te geven. Of dat elke vijfde besteller van je boek deze gratis ontvangt. Op deze manier stimuleer je aanmeldingen.
Een boeklancering is jouw moment. Laat niemand dat van jou afnemen, zelfs geen virus. Sterker nog, in deze periode zal jouw boeklancering anderen inspireren om ook te werken aan hun eigen succesverhaal. Dus: geniet ervan en deel dit met anderen. Je hebt er hard voor gewerkt en het resultaat mag er naar zijn.
Proost op je succes!