Auteurscollege

Verminder stress bij het schrijven van je boek

Je schrijft je boek. De makkelijke hoofdstukken zijn gedaan en nu begin je aan de delen die je wat meer energie gaan kosten. Je weet dat. Onbewust zie je er een beetje tegenop. Tegelijkertijd knaagt er achter in je hoofd dat je partner al een paar keer heeft aangegeven dat ze meer van je verwacht dan de tikkende zombie op zijn kamer. Ook merk je dat je tijdens het werken aan je boek steeds bedenkt wat er nog aan werk ligt dat die dag echt af moet zijn. Kortom, de afleiding staat om de hoek te gluren en je ego wacht vol verwachting en handenwrijvend tot jij toegeeft en de laptop dichtklapt.

Een beetje druk op de ketel is goed om effectief te kunnen presteren. Hier zijn wat tips die ervoor kunnen zorgen dat die druk bij het schrijven van je boek niet teveel wordt.

Tip 1 Zorg voor een eigen schrijfomgeving

Werk je op je kantoor, haal dan alle paperassen en spullen weg die jou eraan herinneren dat iemand of iets op jou zit te wachten. Werk je thuis, ga dan niet achter de tafel tussen de knutselende kinderen zitten of op de bank met zicht op de televisie.

Tip 2 Wees onbereikbaar

Zet de telefoon op flightmodus en sluit het mailprogramma, zodat je binnenkomende berichten niet ziet, hoort of voelt.

Tip 3 Plan tijd in voor privé

Net zoals je het schrijven aan je boek inplant, plan je ook tijd voor je privé in. Sterker nog, het schrijven aan je boek is een zakelijke aangelegenheid en kun je zien als werktijd. Met andere woorden: plan eerst je privé en dan het schrijven aan je boek.

Tip 4 Zorg voor beweging

Bewegen is een goede tegenpool voor het schrijven. Je laat andere spieren aan het werk, die wellicht gedurende de schrijfperiode in een verkrampte positie hebben gezeten. Ga dus lekker naar buiten om te lopen of te fietsen of ga naar de sportschool voor een workout of dansje.

Tip 5 Zorg voor mentale rust

We weten allemaal hoe het is als je teveel aan je hoofd hebt. Gedachten kunnen je tot uitersten drijven en je verlammen in je acties. Leer om je geest tot rust te brengen, bijvoorbeeld door een meditatieoefening of yoga.

Tip 6 Maak een overzicht

Als je een overzicht maakt van alle dingen die spelen in je leven geeft dat vaak al rust. De onrust in je hoofd komt meestal voort omdat je bang bent om iets te vergeten.

Tip 7 Stel prioriteiten

Als je een overzicht hebt van de dingen die spelen, kun je prioriteiten aangeven voor, bijvoorbeeld, de komende dagen en tijdstippen. Gebruik deze planning als routeplanner, dan weet je zeker dat je de dingen doet die je wilt doen.

Tip 8 Doe belangrijke dingen eerst

Als je eerst de belangrijke zaken aanpakt, dan geeft dat rust. Hetzelfde geldt voor de dingen waar je enorm tegenop ziet. Als je ze hebt afgerond, geeft dat rust in je hoofd.

Tip 9 Focus op een ding

Besteed je tijd aan een ding. Al is het maar voor een kwartier! Je kunt beter een kwartier geconcentreerd aan iets werken, dan een uur aan vier dingen tegelijk. Bij multitasken worden nu eenmaal makkelijker fouten gemaakt.

Tip 10 Zorg voor een opgeruimde omgeving

Een opgeruimd bureau geeft je fysiek en mentaal ruimte om te denken. Er is niets wat je jou afleidt van de taak waaraan je nu wilt werken.

Tip 11 Geniet van wat je nu doet

Adem eens diep in en adem daarna alle lucht eruit tot je je bijna slap voelt. Voel je sterk en krachtig omdat je doet wat je nu doet. En geniet ervan. Want je bent een stap dichter bij het einddoel of het gewenste resultaat.

Als je deze tips opvolgt, zul je merken dat je minder stress ervaart bij het schrijven aan je boek. Want je omgeving geeft je dan ruimte en ondersteuning om dat wat je doet goed te doen en om effectief aan het schrijven te zijn.

Welke tip heb jij om zonder stress te kunnen schrijven aan je boek? Wat werkt voor jou?

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Populaire blogs

Claim autoriteit en geef je eigen boek uit

Samen brengen we jouw beste businessboek ooit uit

Ik weet hoe moeilijk het is om

een bestseller van de grond te krijgen en hoe belangrijk het hierin is om met de juiste mensen in contact te komen.

Wil je ook jouw eigen businessboek schrijven? Plan een afspraak en we bespreken samen de mogelijkheden voor jou!

Auteurscollege schrijf een succesvol boek

Plan een afspraak

voor jouw persoonlijk stappenplan naar een bestseller

Schrijf een boek zakelijk managementboek