Annemarie Timmermans:

Het boek doet precies wat ik hoopte: mensen raken

Annemarie Timmermans is veiligheidskundige en auteur van het boek Geef veiligheid wortels. Veiligheid wordt vaak geassocieerd met regels en wetten. Voor Annemarie is veiligheid vooral de mens erachter. Wat drijft hem (of haar) om tot een bepaalde keuze te komen? En hoe zorg je ervoor dat dit mens de juiste keuze maakt, zodat hij ’s avonds gezond en wel weer thuis zit? 

Annemarie, wat was de primaire reden om een boek te schrijven?

Ik had twee redenen om mijn boek te schrijven: 

 • Ik wil veiligheid leuk en behapbaar maken. In de dertig jaar dat ik als veiligheidskundige actief ben, heb ik veel mkb-ondernemers zien worstelen met het thema ‘veiligheid’, terwijl dat echt niet nodig is. 
 • Een van mijn klanten gaf aan dat hij mijn missie over veiligheid wel mooi vond, maar het niet kon vast pakken. Toen werd het voor mij helder: dat boek moet er komen. 

Zijn die primaire redenen vervuld nu je boek er is?

Ja, absoluut! Door mijn boek naar buiten te brengen, blijken er veel meer mensen achter mijn missie te staan dan ik ooit had verwacht. De reacties zijn heel positief, ook vanuit mijn eigen, vaak kritische sector. Steeds meer bedrijven en organisaties weten mij te vinden voor het geven van presentaties en trainingen, om er vervolgens mee aan de slag te gaan.

Waar gaat je boek over?

Mijn boek is een bron van inspiratie over veiliger en gezonder werken. Soms confronterend, praktisch en altijd met voorbeelden. Ik nodig de lezer uit om na te denken over hoe hij of zij denkt en doet als het gaat om ’s avonds gezond en wel weer thuis te komen. Over de rol die hij daarin heeft, voor zichzelf, zijn naasten, zijn collega’s en anderen die hij tegenkomt in zijn werkzaamheden. 

Wie leest je boek?

Ik heb mijn boek geschreven voor mkb-ondernemers, maar ben blij verrast dat het boek ook wordt gelezen door managers en mensen op de werkvloer zelf. Veel mensen die niets met veiligheid en gezondheid op het werk hebben, raken tóch geïnspireerd door het boek. Dat vind ik gaaf. En ik heb het dan niet over familie en vrienden.

En dat verbaast je? 

Misschien is dat niet helemaal gek, want veiligheid is een heel universeel thema. Het raakt ons allemaal. We zijn allemaal mens en maken elke dag keuzes. Met soms rigoureuze gevolgen…

Wat vind jijzelf van je boek?
Ik vind het een prachtig boek geworden en ik ben er heel trots op. Mensen vinden het makkelijk leesbaar en zijn vaak aangenaam verrast. Ik vind het mooi wanneer iemand mijn boek oppakt, er wat in bladert, het oog valt op iets, ze gaan lezen en vergeten dat ze met mij in gesprek waren. Ik ben ze dan even ‘kwijt’. Meestal vertellen ze daarna spontaan waarom ze gegrepen werden door dat stukje tekst. En dat is precies wat ik hoopte dat mijn boek zou doen: mensen ‘raken’.

Wat heeft jouw boek je nog meer gebracht? 

 • Mijn visie en naam komen terecht op plekken waar ik zelf nooit kom. 
 • Het aantal uitnodigingen op LinkedIn is enorm gegroeid
 • Ik word vaker uitgenodigd om een lezing te geven, ook bij verrassende beroepsgroepen. 
 • Mijn klantenbestand ziet er heel anders (beter!) uit dan voor de publicatie van mijn boek. 
 • Mijn omzet is in het jaar na de boeklancering verdubbeld, door meer klanten en beter betaalde spreekopdrachten. 
 • En het belangrijkste: ik doe steeds meer wat ik het liefste doe…

Wat is jouw top 5 van dingen die een startende schrijver zeker moet doen?

 1. Een schrijfcoach in de arm nemen. Daar wordt je boek echt beter van.
  2. Ritme vinden. Het duurde even voor ik het had, maar daarna ben ik bijna iedere dag om 5 uur opgestaan om een half uur tot een paar uur te schrijven. Je hoofd is dan leeg, de wereld is nog rustig.
  3. Schrijven. Het maakt niet uit wat. Soms is er geen inspiratie, maar door te blijven schrijven zorg je ervoor dat er voortgang is.
 2. Tijdig beslissen of je wel of niet mensen je manuscript wilt laten doorlezen en op welk moment je dat gaat doen.
 3. Plan rust en actieve ontspanning in. Schrijven is best een flinke belasting, dus doe even iets heel anders. Liefst iets fysieks en buiten. 

Wat is jouw top 5 van dingen die een startende schrijver zeker NIET moet doen?

 1. Steeds herlezen wat je geschreven hebt. Daar word je onzeker van.
  2. De lanceerdatum de wereld ingooien terwijl je nog aan het schrijven bent. Daarmee leg je jezelf echt te veel druk op.
  3. Beknibbelen op afbeeldingen, zoals foto’s en cartoons.
 2. Piekeren of je wel goed genoeg bent om een boek te schrijven.
 3. Je druk maken over de opmaak en type- en spellingfouten. Dat komt later.

Wat adviseer je een ondernemer die twijfelt of hij zijn boek wil schrijven?

Ga na waar de twijfel in zit en waar de drang vandaan komt om een boek in de wereld te zetten. En zoek dan een coach waar je een goede klik mee hebt en die niet bang is om de diepte met je in te gaan met jou als mens, als dat nodig zou zijn. Schrijven is een heel persoonlijk proces. En als je nog niet eerder geschreven hebt, weet je niet wat het met je gaat doen. Een fijne schrijfcoach waar jij vertrouwen in hebt en die jou coacht op wat jij op dat moment nodig hebt, is goud waard.
En uiteindelijk is het gewoon een kwestie van springen in het diepe en ervoor gaan. 

En zit er een volgend boek in?

Ik heb een aantal boeken in mijn hoofd. Notities worden al her en der gemaakt, en gesprekken gevoerd. Maar eerst wordt mijn boek vertaald naar het Engels, om mijn missie daarmee nog meer de wereld in te kunnen sturen…

Wat wil je nog delen?

Het hele proces van schrijven en uitbrengen is bijzonder en waardevol. Een flinke klus, maar zeer de moeite waard. Ik ben heel blij dat ik het ben aangegaan. 

De recensent van Managementboek, Dr. Martin van Staveren, schreef: ‘Timmermans zit 30 jaar in de veiligheid en dat is te merken ook’. Dat. Dat je jouw visie en jouw manier van werken, jouw passie op papier zet en de wereld in stuurt. Omdat je erin gelooft. En dat je tijdens het schrijven ontdekt wat voor een prachtige ontwikkeling je hebt doorgemaakt om te komen waar je nu staat. Dat gun ik iedereen.

Annemarie is auteur van het boek:
Geef veiligheid meer wortels

Websiteadressen
www.geefveiligheidwortels.nl
www.camina.org